Wina Mołdawskie

 

CHARDONNAY

 

Wino białe, wytrawne wytworzone z winogron odmiany Chardonnay Sauvignon uprawianych w południowej części Mołdawii w regionie winiarskim Komrat.Miękkie i harmonijne w samaku z migdałową goryczką i gatunkowym aromatem.Podawać schłodzone. Sugestie kulinarne: do lekkich dań mięsnych, ryb i serów.

 

KAGOR COMRATA

 

Wino czerwone, słodkie wytworzone z winogron Cabernet-Sauvignon uprawianych w południowej części Mołdawii w regionie winiarskim Komrat.Oryginalne słodkie wino z pełnym harmonijnym smakiem i lekkimi owocowymi tonami. Sugestie kulinarne: do deserów, ciast i lodów.

 

SAPERAVI

 

Wino czerwone, wytrawne wytworzone z winogron odmiany Saperavi uprawianych w południowej części Mołdawii w regionie winiarskim Komrat. Pełne w smaku, aksamitne z gatunkowym aromatem. Sugestie kulinarne: do czerwonych mięs, dań z grilla. Zawiera siarczyny.

 

NEGRU DE COMRAT VDCS

Wino czerwone, wytrawne, jakościowe wytworzone z winogron odmiany Cabernet-Sauvignon i Saperavi uprawianych w południowej części Mołdawii w regionie winiarskim Komrat. Pełne i harmonijne w samaku z delikatną goryczką i aromatem wiśni. Sugestie kulinarne: do czerwonych mięs i dań z grilla.

 

MUSCAT

 

Wino białe, słodkie wytworzone z muskatowych odmian winogron uprawianych w południowej części Mołdawii w regionie winiarskim Komrat. Delikatne w smaku, harmonijne z muszkatowymi tonami. Podawać schłodzone. Sugestie kulinarne: do serów i słodkich dań.

 

ROSE BLAZON

Wino czerwone, słodkie wytworzone z winogron odmiany Cabernet i Merlot uprawianych w nasłonecznionych dolinach Gagauz-Eri w Republice Mołdowy. Charakteryzuje się pełnym bukietem z zachowanym aromatem świeżych winogron, ciemnorubinowym kolorem i niepowtarzalnym samakiem.

ELITE

Wino różowe, półsłodkie wytworzone z odmiany winogron Merlot uprawianych na południowej części Mołdawii w rejonie winiarskim Komrat. W świeżym owocowym bukiecie można wyczuć nuty malin. Wino idealnie nadaje się jako aperitif oraz do deserów i ciast. Należy podawać schłodzone.

 

CZARNY MNICH

 

Wino czerwone półsłodkie z zachowanym aromatem winogron, sporządzone według receptury mnichów z Monasteru Wniebowzięcia Matki Bożej w Kaczulii. Wytworzone z winogron odmiany Cabernet, Merlot i Pinot Franc, uprawianych w nasłonecznionych dolinach Gagauz-Eri w Republice Mołdowy . Mieniący się ciemnorubinowy kolor i łagodny zharmonizowany smak nadają mu niepowtarzalny charakter. Doskonałe na każde okazje. Podawać w temperaturze pokojowej.

CABERNET

 

Wino czerwone, półwytrawne z zachowanym zapachem świeżych winogron. Charakteryzuje się miękkim, pełnym harmonii smakiem z migdałowym aromatem. Wytworzone z winogron odmiany Cabernet uprawianych w nasłonecznionych dolinach Gagauz-Eri w Republice Mołdowy. Dzięki klasycznej metodzie produkcji odznacz się stabilną, wysoką jakością. Doskonałe na wszelkie okazje. Podawać w temperaturze pokojowej. 

 

KAGOR

 

Wino uznane za wzorzec czerwonych win deserowych. Wytworzone z winogron odmiany Cabernet-Sauvignion uprawianych w nasłonecznionych dolinach Gagauz-Eri w Republice Mołdowy. Szlachetny, ciemnorubinowy kolor, pełny, aksamitny smak oraz aromat suszonych śliwek nadają mu niepowtarzalny charakter i zapewniają popularność.  Podawać w temperaturze pokojowej.

 

MUSCAT

 

Wino białe, deserowe wytworzone z muscatowych odmian winorośli uprawianych na południu Republiki Mołdowy. Bursztynowy kolor , delikatny, muskatowy aromat i pełny harmonijny smak zapewniają mu niepowtarzalność.

 

MERLOT

 

Wino czerwone, wytrawne, wytworzone z wyselekcjonowanych winogron odmiany Merlot, uprawianych w nasłonecznionych dolinach Gagauz-Eri w Republice Mołdowy. Charakteryzuje się pełnym, aksamitnym, harmonijnym smakiem i przyjemnym aromatem. Podawać w temperaturze pokojowej.

 

WINO GRZANE MNICHA

 

Wino czerwone, słodkie wytworzone z winogron  Cabernet i Merlot uprawianych w nasłonecznionych dolinach Gagauz-Eri w Republice Mołdowy. Charakteryzuje się pełnym bukietem z zachowanym aromatem świeżych winogron, ciemnorubinowym kolorem i niepowtarzalnym smakiem.

ALIGOTE

 

Wino białe, półsłodkie, wytworzone z winogron szczepu Aligote. Charakteryzuje się złocistym kolorem i przyjemnym aromatem. W smaku świeże z lekką migdałową goryczką.Podawać w temperaturze 10-12 C

 

ALTERITA

 

Wino czerwone, półwytrawne wytworzone z winogron odmiany Cabernet uprawianych w regionie winiarskim Komrat w Mołdawii. Charakteryzuje się miękkim, pełnym harmonii smakiem z migdałowymi tonami. Zapach świeżych winogron nadaje mu niepowtarzalny charakter. Polecane do dań mięsnych, drobiu i deserów. 

 

CZERWONA RUTA

 

Wino czerwone, półsłodkie wytworzone z winogron odmiany Merlot uprawianych w regionie winiarskim Komrat w Mołdawii. Charakteryzuje się intensywnym, rubinowym kolorem i wyrazistym aromatem owoców leśnych. W smaku delikatne z wyczuwalnymi jagodowymi tonami. Polecane do lekkich dań mięsnych, serów i deserów. 

TERRA RICI MERLOT RED SEMI-SWEET

 

Wino czerwone, półsłodkie wytworzone z winogron odmiany Cabernet uprawianych w regionie winiarskim Komrat w Mołdawii. Charakteryzuje się intensywnym, rubinowym kolorem i wyrazistym aromatem owoców leśnych. W smaku delikatne z wyczuwalnymi jagodowymi tonami. Polecane do lekkich dań mięsnych, serów i deserów. 

TERRA RICI CABERNET RED SEMI - DRY

 

Wino czerwone, półwytrawne wytworzone z winogron odmiany Merlot uprawianych w regionie winiarskim Komrat w Mołdawii. Charakteryzuje się miękkim, pełnym harmonii smakiem z migdałowymi tonami. Zapach świeżych winogron nadaje mu niepowtarzalny charakter. Polecane do dań mięsnych, drobiu i deserów.