Wina Mołdawskie

 

 

PASTORAL COMRATA 

Wino czerwone, słodkie wytworzone z winogron Cabernet-Sauvignon uprawianych w południowej części Mołdawii w regionie winiarskim Komrat.Oryginalne słodkie wino z pełnym harmonijnym smakiem i lekkimi owocowymi tonami. Sugestie kulinarne: do deserów, ciast i lodów.

 

MUSCAT

 

Wino białe, słodkie wytworzone z muskatowych odmian winogron uprawianych w południowej części Mołdawii w regionie winiarskim Komrat. Delikatne w smaku, harmonijne z muszkatowymi tonami. Podawać schłodzone. Sugestie kulinarne: do serów i słodkich dań.

CABERNET

 

Wino czerwone, półwytrawne z zachowanym zapachem świeżych winogron. Charakteryzuje się miękkim, pełnym harmonii smakiem z migdałowym aromatem. Wytworzone z winogron odmiany Cabernet uprawianych w nasłonecznionych dolinach Gagauz-Eri w Republice Mołdowy. Dzięki klasycznej metodzie produkcji odznacz się stabilną, wysoką jakością. Doskonałe na wszelkie okazje. Podawać w temperaturze pokojowej. 

 

PASTORAL

 

Wino uznane za wzorzec czerwonych win deserowych. Wytworzone z winogron odmiany Cabernet-Sauvignion uprawianych w nasłonecznionych dolinach Gagauz-Eri w Republice Mołdowy. Szlachetny, ciemnorubinowy kolor, pełny, aksamitny smak oraz aromat suszonych śliwek nadają mu niepowtarzalny charakter i zapewniają popularność.  Podawać w temperaturze pokojowej.

 

MUSCAT

 

Wino białe, deserowe wytworzone z muscatowych odmian winorośli uprawianych na południu Republiki Mołdowy. Bursztynowy kolor , delikatny, muskatowy aromat i pełny harmonijny smak zapewniają mu niepowtarzalność.

 

MERLOT

 

Wino czerwone, wytrawne, wytworzone z wyselekcjonowanych winogron odmiany Merlot, uprawianych w nasłonecznionych dolinach Gagauz-Eri w Republice Mołdowy. Charakteryzuje się pełnym, aksamitnym, harmonijnym smakiem i przyjemnym aromatem. Podawać w temperaturze pokojowej.

KONGAZ SAPERAVI

 

Wino czerwone, wytrawne wytworzone z winogron odmiany Saperavi uprawianych w południowej części Mołdawii w rejonie winiarskim Komrat. Wino o intensywnym wiśniowym kolorze i owocowym aromacie z wyczuwalną nutą śliwki. W smaku pełne, owocowe z lekką goryczką i łagodnym finiszem. Sugestie kulinarne: do czerwonych mięs i dań z grilla.